Philip Vertriest, oprichter van vzw Auténtico

Op z’n 39ste koos hij radicaal voor een nieuwe wending in zijn leven. Na 9 jaar als leerkracht en 8 jaar als directeur van een basisschool te hebben gewerkt, was het tijd voor verandering.  De vele reizen door Centraal- en Zuid-Amerika deden hem al langer dromen van een buitenlands avontuur.

 

Het begin

Philip had altijd al interesse in de Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen. Toen ie 12 was en zijn droom mocht neerpennen in het zesde leerjaar, kwam dit voor het eerst zichtbaar op papier.  Op z’n 19de vloog hij tijdens de zomervakantie met Joker naar Ecuador.   De combinatie van het Andesgebergte, de uitgestrekte regenwouden en de Stille Oceaan losten de verwachtingen helemaal in.

Wanneer hij niet rondreisde, stond hij voor de klas. Op jonge leeftijd werd hij al gepromoveerd tot directeur. Het verenigingsleven van Philip was op zijn minst even druk. Hij werd in 2001 voor twee jaar ambassadeur van de gemeente als Koning Ezel, was lid van het feestcomité, de heemkundige kring Cuerna, vzw de kangoeroe, persverantwoordelijke van de brandweer, lid Orde van de Ezel en voorzitter van het muziekfestival p’Latsedoen.
Als Koning Ezel interviewde hij meer dan 50 jubilerende koppels die terugblikten op hun leven.  Dat overtuigde hem dat hij geen spijt wou hebben van dromen die hij niet had gerealiseerd.  Voor z’n 40ste zou hij de knoop doorhakken.

Begin 2015 kwam er nieuws voor Philip. De school waarvan hij directeur was zou fusioneren met een andere school. Dit betekende meer werk en minder vrije tijd, een stap terug zetten uit het verenigingsleven. Minder doen van wat je graag doet en meer verplichtingen. Een gedachte die niet goed voelde.

 

Wat daarna kwam

Philip verkocht zijn hebben en houden in de overtuiging dat je dergelijk avontuur met twee voeten vooruit moet ingaan.  2015 werd het kanteljaar en dé kans om een droom waar te maken.  Doordat hij de voorbije twee jaar op z’n eentje door Nicaragua had gereisd, lag de keuze voor dat land voor de hand.  Een fenomenaal land qua natuur in contrast met bittere armoede op het platteland.  Daar lag werk!

Nicaragua, het land van koffie, rum en sigaren. Een arme maar vriendelijke bevolking in een politiek onstabiel land. In dit ontwikkelingsland wou Philip zich inzetten om de educatie in één van de kleine gemeenschappen te verbeteren. Philip verbleef aanvankelijk een aantal weken in de Vlaamse ViaVia in Léon. De eigenaars brachten hem in contact met een bestaand project dat nieuwe energie nodig had. Na een samenwerking van twee jaar kreeg het project meer en meer vorm. De eigenaar zag dat het goed was en liet zijn organisatie met plezier overvloeien in het nieuwe project onder leiding van Philip. Er werd geïnvesteerd in infrastructuur en de organisatie bleef groeien. Vzw Auténtico werd geboren in oktober 2018.

Op vandaag is er een heel team van vrijwilligers actief betrokken bij het project in Nicaragua en in België. Samen slaan ze de handen in elkaar en blijven ze zoeken naar nieuwe manieren om lokale talenten te ondersteunen en de mensen in Nicaragua te empoweren.

 

vzw Auténtico = een organisatie met passie.

Philip
“Investeren in onderwijs, economie en gezondheid.” Enkel dankzij deze ingrediënten kan er duurzaam vooruitgang worden geboekt.
Philip Vertriest

iChallenge

Deel jij die passie?