Philip Vertriest, de oprichter van vzw Auténtico

Philip Vertriest is niet de meest bekende naam in Vlaanderen, maar in El Tamarindo kennen ze hem allemaal. Op z’n 40ste koos hij radicaal voor een carrière switch. Een verandering die de meeste mensen nooit zouden overwegen. Van schooldirecteur in Kuurne tot oprichter van een educatieve vzw… in Nicaragua.

 

Het begin

Philip had altijd al interesse in de Centraal- en Zuid-Amerikaanse landen. Culturen met pittig eten, latino way of life en de Spaanse taal, Español.

Wanneer hij niet rondreisde, stond hij voor de klas. Op jonge leeftijd werd hij al gepromoveerd tot directeur. Niet alleen in het dagelijkse leven blonk hij uit . Het verenigingsleven van Philip was op zijn minst even druk. Hij was koning ezel, lid van feestcomités, vzw de kangoeroe, voorzitter van het festival p’Latsedoen en meer. Op die manier kwam hij in contact met verschillende leeftijden. Senioren vertelden hem ondermeer over hoe je nu moet leven en het leven niet aan je mag laten voorbij gaan.

Begin 2015 kwam er nieuws voor Philip. De school waarvan hij directeur was zou fusioneren met een andere school. Dit betekende meer werk en minder vrije tijd, een stap terug zetten uit het verenigingsleven. Minder doen van wat je graag doet en meer verplichtingen. Een gedachte die niet goed voelde.

 

Wat daarna kwam

Tijd om woorden om te zetten in daden en een grote droom achterna te gaan.
Stap 1: verkoop alles wat je hebt
Stap 2: boek een vliegticket
Stap 3: Beleef een avontuur
Een simpel maar strak plan.

Nicaragua, het land van koffie, rum en sigaren. Een arme maar sympathieke bevolking met een rustige manier van leven. In dit ontwikkelingsland wou Philip zich inzetten om de educatie in één van de kleine gemeenschappen te verbeteren. Philip verbleef een aantal weken in de ViaVia in Léon. De eigenaars brachten hem in contact met een bestaand project dat nieuwe energie nodig had. Na een samenwerking van twee jaar kreeg het project meer en meer vorm. De eigenaar zag dat het goed was en liet zijn organisatie met plezier overvloeien in het nieuwe project onder leiding van Philip. Er werd geïnvesteerd in infrastructuur en de organisatie bleef groeien. Vzw Auténtico werd geboren in oktober 2018.

Op vandaag is er een heel team van vrijwilligers actief betrokken bij het project in Nicaragua en in België. Samen slaan ze de handen in elkaar en blijven ze zoeken naar nieuwe manieren om hun talenten te ondersteunen en de mensen in Nicaragua te empoweren.

 

Philip stuurt de organisatie met passie.

Philip
"Investeren in onderwijs, economie en gezondheid.” Enkel dankzij deze ingrediënten kan er duurzaam vooruitgang worden geboekt.
Philip Vertriest

Auténtico

Deel jij die passie?