Over Auténtico

Wie zijn we

Video afspelen

Vzw Auténtico (°2016) is een vrijwilligersorganisatie met zetel in Kuurne, België.  We zijn actief in León en Tamarindo in Nicaragua.  We werken met vrijwilligers van over de hele wereld en hebben teams in Nicaragua, Nederland, België en de Verenigde Staten.
Vzw Auténtico groeide uit de Nederlandse NGO Mpowering People (°2003) en richt zich vooral op onderwijs, economie en ecologie.
De Nicaraguaanse zetel is gevestigd in de koloniale stad ‘León’, op de backpackersroute tussen Antigua (Guatemala) en Costa Rica.  De stad wordt geroemd omwille van zijn rijke koloniale verleden en staat op de bucketlist van menig avonturier.  De actieve ‘Cerro Negro’ is namelijk de enige vulkaan ter wereld waarvan je kan vulkaanboarden.  Met snelheden tot boven 90km/u zoef je naar beneden.  Meer info: https://www.volcanodaynicaragua.com/ 

 

Ligging

Ons project ligt langs de rivier ‘El Tamarindo’ in Nicaragua, waar het zoutwater van de zee en het zoetwater elkaar ontmoeten.  De mensen leven er van zoutwinning in het droog seizoen en overleven in het regenseizoen.

Om de Stille Oceaan te bereiken moet je door een prachtige delta met mangroves en een grote biodiversiteit.  Tamarindo is vrij makkelijk te bereiken, halverwege tussen de grootsteden León en Managua.  Het hoort bij de stad La Paz Centro.

 

De vulkanische streek kent regelmatig aardbevingen, maar door de laagbouw van plastieken woningen is er weinig risico op schade.  Erger zijn tropische stormen die tijdens het orkaanseizoen tikken uitdelen met als gevolg overstromingen van de rivieroevers.
Het regenseizoen start begin mei en eindigt in november.  Dit seizoen kent echter langere periodes van droogtes en de regen beperkt zich over het algemeen tot stevige buien vanaf de middag/avond.

 

Missie

Vzw Auténtico is een vereniging die ijvert voor de verbetering van de leefomstandigheden in de sloppenwijken rond de stad León, Nicaragua.  Ze richt zich specifiek op de ontwikkeling door educatie en het stimuleren van ondernemerschap bij kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar.

Bij het realiseren van onze missie streven we ernaar het Internationaal Verdrag over de Rechten van het Kind (IVRK) te helpen waar maken.

Visie

Vzw Auténtico leidt talentvolle gemotiveerde kinderen en jongeren op tot gezonde wereldburgers die klaar zijn om hun toekomst in eigen handen te nemen.  Er wordt rekening gehouden met de sociale context en ingezet op de verbetering van de persoonlijke levenssituatie.

Hiervoor wordt aanvullend onderwijs aangeboden naast het bestaand onderwijsaanbod.  Via gegroepeerde en persoonlijke leertrajecten wordt de lat voor elk talent haalbaar hoog gelegd. Er wordt gewerkt in een digitale omgeving om wereldburgerschap te stimuleren.

Er worden ecologische accenten gelegd om het bewustzijn rond klimaat en milieu aan te scherpen.  Er wordt eveneens aandacht geschonken aan de fysieke gezondheid van de jongeren door in te zetten op gezonde voeding en sport.