Nicaragua essentials

Medische need-to-knows

Ga na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Hou er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Aangezien wij aanraden naar een privéziekenhuis te gaan indien u medische verzorging nodig heeft, is een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) absoluut noodzakelijk.

In het noorden van het land is er matig malaria risico. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend. Aan personen met een hoger risico adviseren we soms om preventief malariatabletten in te nemen of om een noodbehandeling mee te nemen. Er is geen resistentie tegen chloroquine gemeld. In de rest van het land is er laag tot geen malariarisico. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend.Laat u bij koorts tijdens of na de reis altijd zo snel mogelijk testen op malaria.

Een kaart met de risicogebieden vind je op: WANDA

 

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.

 

DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziekten die we in Nederland gelukkig niet vaak meer zien. In het buitenland is het risico groter om ze op te lopen. Vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Indien u na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties gehad heeft, volstaat 1 prik. U bent dan 10 jaar beschermd. Indien u de vaccinaties nooit ontvangen heeft, adviseren wij drie prikken.

 

Algemene Info

Voor de precieze toegangsvoorwaarden tot Nicaragua dient u de lokale autoriteiten te consulteren.

In geval van diefstal of verlies van uw paspoort, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau.

Een voorlopig paspoort kan zeer snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming voor afgifte van het paspoort te vragen aan de ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum. Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen. Dit proces is omslachtig en duur (zie: https://ni.usembassy.gov/ (externe link)). Het is ook niet altijd gegarandeerd dat u uw visum op tijd zal krijgen. Het is dan ook aangeraden om de voorkeur te geven aan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die de kosten dekt verbonden aan de diefstal van een paspoort (zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw vliegbiljet) is aangewezen. Neem vervolgens ook contact op met de migratiedienst (Dirección General de Migración y Extranjería http://www.migob.gob.ni/migracion/ (externe link)) om uw nieuwe reisdocumenten te regulariseren.

Op de website van de ambassade van België in Panama vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal.

Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op een beroepspost (Panama Stad of Mexico Stad zijn de dichtstbijzijnde), en enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België.

 

Als toerist kunt u een auto huren (en rijden) met een geldig Belgisch rijbewijs tot een maximum van 60 dagen.

 

Bij aankomst moet een toeristenkaart en aankomsttaks betaald worden, ten belope van 10 USD De luchthavenbelasting om het land te verlaten zit normaal gezien inbegrepen in de prijs van het vliegtuigbiljet.

 

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344). De munteenheid in Nicaragua is de Córdova. Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te raadplegen. Naast de Córdova is de Amerikaanse dollar een algemeen aanvaard betaalmiddel. Euro’s kunt u best bij banken wisselen. Kredietkaarten worden in de meeste winkels en in de horeca aanvaard.

 

Een Belgische gsm kan in Nicaragua gebruikt worden met een lokale SIM-chip, die kun je er ter plaatse kopen om kosten van uw provider in België te vermijden.

Let op voor diefstal:
In geval van diefstal of verlies van uw gsm, kunt u de volgende nummers bellen om uw nummer te blokkeren:
Proximus: +32 28199770
Orange: + 32 495 95 95 00.
BASE: +32 486 19 1999

 

Klaar voor het avontuur?