Nicaragua essentials

Medische need-to-knows

Ga na of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Hou er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Aangezien wij aanraden naar een privéziekenhuis te gaan indien u medische verzorging nodig heeft, is een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) absoluut noodzakelijk.

In het noorden van het land is er matig (erg beperkt) malaria risico. In de rest van het land is er laag tot geen malariarisico.We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend.  Vooral Dengue, Chikungunya en Zika zijn voorkomende ziektes veroorzaakt door de tijgermug.  Hiervoor raden we sterk muggen werende producten aan met een DEET percentage van minstens 30%.  We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend.  Laat u bij koorts tijdens of na de reis altijd zo snel mogelijk testen op door de tijgermug veroorzaakte ziektes.

Een kaart met de risicogebieden vind je op: WANDA

 

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgedragen door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater. Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig.  De bescherming is levenslang.  Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties.
De inenting tegen gele koorts geeft een bescherming van tien jaar.  Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.

Dit zijn basisinentingen indien u reist naar Centraal- of Zuid-Amerika.

 

DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziektes die we in Europa gelukkig niet vaak meer zien. In het buitenland is het risico groter om ze op te lopen. Vaccinatie met DTP biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Indien u na 1-1-1950 geboren bent en alle kindervaccinaties gehad heeft, volstaat 1 prik. U bent dan 10 jaar beschermd. Indien u de vaccinaties nooit ontvangen heeft, adviseren wij drie prikken.

 

Algemene Info en tips

Voor de gedetailleerde toegangsvoorwaarden tot Nicaragua dient u de lokale autoriteiten te consulteren.  Reist u via de VS, vergeet dan zeker niet je ESTA-formulier aan te vragen (https://esta.cbp.dhs.gov/)!  

In geval van diefstal of verlies van uw paspoort, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau.  Daarna neemt u contact op met de ambassade in Panama (+507 301 1438 of +507 301 1437).  Er is ook een consulaat in Managua met beperkte bevoegdheid (+505 2222 3202).

Een voorlopig paspoort kan zeer snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming voor afgifte van het paspoort te vragen aan de ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum. Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen. Dit proces is omslachtig en duur (zie: https://ni.usembassy.gov/ (externe link)). Het is ook niet altijd gegarandeerd dat u uw visum op tijd zal krijgen. Het is dan ook aangeraden om de voorkeur te geven aan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die de kosten dekt verbonden aan de diefstal van een paspoort (zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw vliegbiljet) is aangewezen. Neem vervolgens ook contact op met de migratiedienst (Dirección General de Migración y Extranjería http://www.migob.gob.ni/migracion/ (externe link)) om uw nieuwe reisdocumenten te regulariseren.

Op de website van de ambassade van België in Panama (https://panama.diplomatie.belgium.be/nlvindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal.  

Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op een beroepspost (Panama Stad of Mexico Stad zijn de dichtstbijzijnde), en enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België.

 

Als toerist kunt u een auto huren (en rijden) met een geldig Belgisch rijbewijs tot een maximum van 60 dagen.  Onze ervaring is dat men een internationaal rijbewijs over het algemeen niet aanvaardt, een Belgisch wel.

 

Bij aankomst moet een toeristenkaart en aankomsttaks betaald worden, ten belope van 10 USD De luchthavenbelasting om het land te verlaten zit normaal gezien inbegrepen in de prijs van het vliegtuigbiljet.

 

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344). De munteenheid in Nicaragua is de Córdoba. Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te raadplegen. Naast de Córdoba is de Amerikaanse dollar een algemeen aanvaard betaalmiddel. Euro’s kunt u best bij banken wisselen. Kredietkaarten worden in weinig winkels aanvaard.  Enkel de duurdere shops en in de horeca bieden de mogelijkheid aan.  Geld afhalen is geen probleem, contacteer wel voor vertrek uw bank om limieten en dergelijke te checken.

Onze ervaring:  Betaal lokaal altijd in Córdoba.  Als men dollars vraagt, zit er meestal een winstgevende bedoeling achter.  Een taxi kost overdag ongeveer 25 cordoba binnen de stad, na 20u. tot 6u ‘s morgens betaalt u 30.  Taxi’s worden gedeeld.  Neem nooit een illegale taxi.  Taxi’s herken je door de rode streep boven en onder op de nummerplaat.  De nummerplaat zelf bestaat meestal uit een beperkt aantal cijfers.

 

Een Belgische gsm kan in Nicaragua gebruikt worden met een lokale SIM-chip, die kun je ter plaatse kopen om kosten van uw provider in België te vermijden.  Er zijn twee grote operatoren:  Movistar en Claro.

Let op voor diefstal:
In geval van diefstal of verlies van uw gsm, kunt u de volgende nummers bellen om uw nummer te blokkeren:
Proximus: +32 28199770
Orange: + 32 495 95 95 00.
BASE: +32 486 19 1999

 
 1. Drink voldoende water.  In steden als León, Chinandega en Granada kan het erg warm zijn.
 2. Neem enkel legale taxi’s.  Een taxi kost overdag ongeveer 25 cordoba binnen de stad (León), na 20u. tot 6u ‘s morgens betaalt u 30.  Taxi’s worden gedeeld.  Neem nooit een illegale taxi.  Taxi’s herken je door de rode streep boven en onder op de nummerplaat.  De nummerplaat zelf bestaat meestal uit een beperkt aantal cijfers.  Je betaalt de taxi best net voor het bereiken van de bestemming.  Buiten de stad spreek je op voorhand de prijs af.
 3. In León kan je het kraantjeswater drinken.  Maar er is ook een groot aanbod aan flessenwater natuurlijk.
 4. Vlakbij ons kantoor is er de ‘Colonia’, zowat de beste supermarkt van ‘t land.  Je vindt er nagenoeg alles.  Met wat geluk ligt er zelfs een stukje Brie of een pot Nutella op je te wachten!
 5. Cola is er goedkoper dan water waardoor obesitas veel voorkomt bij de arme bevolking.
 6. Meng je nooit in politieke gesprekken, acties of manifestaties. Nicaragua is een sterk gepolitiseerd land en je moet ten allen prijze vermijden in een kamp betrokken te raken.  De regerende partij is het FSLN (Frente Sandinista Liberacion Nicaragua). President is Daniel Ortega, vice-presidente zijn vrouw Rosario Murillo.
 7. De wegen tussen de grote steden zijn van een uitstekende kwaliteit.  Verlaat je de hoofdwegen, zorg dan dat je over een goeie vering beschikt 😉
 8. Betaal op lokale markten altijd in Córdoba.  Als men dollars vraagt, zit er meestal een winstgevende bedoeling achter.
 9. De lokale geldwisselaars in de centra zijn vrij betrouwbaar.  Check voor de zekerheid wel eens zelf de wisselkoers online.
 10. Fietstaxi’s durven een Spaans onkundige toerist er wel eens flink opleggen.  Betaal NOOIT meer dan 50 cordoba en zeker niet in Dollar.
 11. Trek NOOIT zelf op avontuur zonder een lokale gids mee te nemen of voordat je je goed informeerde.  Nicaragua is een arm land en opportunisten heb je overal.
 12. Draag muggenwerende lichaamsbedekkende kledij. Dengue komt naast Chikungunya en Zika veel voor.  Gebruik goeie DEET-producten.
 13. Steek je valies niet vol met shampoo, Deet-producten, t-shirts of andere zaken die je ter plaatse ook en soms goedkoper kan kopen.  Terugkeren met Nica t-shirts bv is veel toffer!
 14. In veel winkeltjes verkoopt men drank in zakjes (cola, Ensa (spuitwater), Fanta,…).  Dit komt omdat men de waarde van het originele flesje niet kwijt wil.  Gooi het plastic niet in de natuur, maar hou het bij tot je het correct kan weggooien.
 15. Loop ‘s avonds na 9u. niet alleen of dronken over straat.  Neem een taxi voor je eigen veiligheid.
 16. In León hoor je elke ochtend om 7u. en ‘s middags om 12u. een brandweersirene.  Schrik dus niet.
 17. Vuurwerk afschieten is een dagelijkse bezigheid, de knallen word je snel gewend.
 18. Vergeet je zonnebril niet, de zon kan erg fel zijn.
 19. Regel je transport vanuit de luchthaven voor je vertrek naar Nicaragua.
 20. Voor binnenlandse vluchten naar Corn Island, Bluefields, Siuna,… check de lokale luchtvaartmaatschappij.  Steek geen waardevolle zaken in je grote bagage en hou deze spullen dichtbij.
 21. Muskietennet is een must als je low budget gaat reizen.
 22. Onze favoriete bestemmingen?  León, San Carlos, Corn Island en Estelí.  In Estelí kan je de prachtige sigarenfabriek ‘Oliva’ van de Belgische familie Vandermarliere bezoeken.  Granada (ouder publiek) of San Juan Del Sur (surfers) kan je natuurlijk ook op de agenda pinnen.  Koffiestad Matagalpa is mooi maar heeft beperktere mogelijkheden.
 23. De gekende chicken busses zijn een avontuur op zich.  Ze zijn spotgoedkoop en brengen je het hele land rond. In León zijn twee grote busstations.  Vanuit ‘El Terminal’ reis je naar alle steden in Nicaragua.  El Mercadito brengt je naar het strand.  Las Penitas en Poneloya zijn de twee stranddorpen.  Poneloya verkiest de voorkeur van de locals, Las Penitas kent meer buitenlanders.  Hou je geld en waardevolle spullen dicht bij je op de bus.  Pickpockets kunnen op de loer liggen.
 24. Door de repressieve overheid valt de criminaliteit goed mee in vergelijking met andere Centraal-Amerikaanse landen als Honduras of Guatemala.  Hou je wel goed aan de tips en richtlijnen van de lokale bevolking.
 25. Laat je niet verleiden door hard- of softdrugs, het land kent weinig genade.

Klaar voor het avontuur?